Latinska sintaksa – uvod

indexbanner_002

Latinski, sintaksa

Sintaksa – Syntaxis [σύνταξις] je grčka reč i znači spajanje, slaganje reči.

Sintaksa se bavi konstrukcijom rečenice: ona izučava kongruenciju, slaganje, subjekta i predikata, kao i svih dodataka subjektu i predikatu; drugim rečima, sintaksa nam omogućuje da shvatimo kako se reči slažu u razumljivu mislenu celinu.

Ako ne znamo na šta se neka reč u rečenici odnosi, treba najpre videti sa kojom reči u rečenici se ona slaže u rodu broju ili padežu bez obzira na međusobnu udaljenost u rečenici.

Dešava se, naime, neretko, da ne možemo da dešifrujemo značenje rečenice premda su nam sve reči poznate. Ovo je naročito čest slučaj u poeziji gde zakoni metričke stope imaju premoć nad logičnim redom reči.

Uzmimo ovaj jednostavan primer: Formosum pastor Corydon ardebat Alexim.

Pastor Corydon je u nominativu, a Alexim i formosum su u akuzativu. Budući da se pridev slažesa imenicom u rodu, broju i padežu, formosum se očigledno odnosi na Alexim.

Dakle:Pastir Koridon je čeznuo za lepom Aleksijom.

Može da bude od pomoći i to da zanemarimo «spornu» reč, da pokušamo bez nje dešifrovati znjačenje rečenice. Uzmimo ovu rečenicu: Ille, si fas est, [videtur iz prethodnog stiha] superare divos, qui [ille] sedens adversus identidem te [ille] spectat et audit [te] dulce ridentem.

On, ako nije greh, [videtur = čini se da] nadmašuje bogove koji [jer on] sedeći nasuprot tebi ponovo i opet gleda i sluša kako se [ti] slatko smeješ.

Nemo omnes neminem omnes fefellerunt [Niko nije sve, niti su svi prevarili jednoga] je složena rečenica. U prvoj imamo samo subjekt  [nemo] i objekt[omnes]; druga ima sve delove: subjekt [omnes], objekt [neminem] i predikat [fefellerunt] koji je zajednički za obe: Kad imamo dva subjekta, glagol se slaže sa onim koji mu je bliži, a buudući da je zajednički glagol u obe rečenice, on se u prvoj podrazumeva.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s